dinsdag 9 november 2010

De voorlezer

Mensen met kinderen weten hoe fijn het is om voor te lezen. Verhalen voorlezen heeft iets knus, iets intiems, het is rustgevend. Kinderen komen tot rust en vallen in slaap na een bedverhaal. Wij lezen in ons gezin al tientallen jaren voor. Niet alleen aan zoon P, maar ook aan elkaar. Wij zijn er mee begonnen toen we pas een paar waren. Ik lees en Jeannet luistert. Ik heb altijd gedichten voorgelezen en ik herinner me diverse boeken die ik heb gelezen: Honderd jaar eenzaamheid, waterschapsheuvel, en de sprookjes van Andersen en Grimm. We hebben periodes van weinig en veel voorlezen meegemaakt. Met een piek in de tijd dat P klein was, en we met zijn tweeën rond zijn bed zaten en alle hoogtepunten uit de kinderliteratuur hebben gelezen. Sinds een jaar of drie lees ik dagelijks voor. Jeannet had de gewoonte voor het slapen gaan, in bed, nog een tijd te lezen. Door reumatische klachten in haar linker pols kon ze op een bepaald moment geen boek meer vasthouden. Toen ben ik dagelijks gaan voorlezen, s'avonds voor het slapen gaan. Vooral korte verhalen en gebundelde korte stukjes maar ook de Dikke van Dam (de culinaire encyclopedie van kookschrijver Johannes van Dam) en Ollie B Bommel. Ik lees nu teksten die Jeannet ontspanning bieden. Ik  ben nu bezig met hilarische verhalen van de Amerikaanse schrijver David Sedaris. Maar eigenlijk maakt het niet zo veel uit wat ik lees. Het gaat om de sfeer die tijdens het lezen ontstaat. Samen lezen en luisteren schept intimiteit en werkt rustgevend en dat kunnen we in deze tijd goed gebruiken.

2 opmerkingen:

  1. "Er zijn voor elkaar" daar gaat het om in het leven, mijmer ik na het lezen van jullie blog. En niet alleen in het leven want volgens mij blijft dat in de eeuwigheid staan. Ik voel me bevoorrecht dat ik dit mag lezen en voel me er ook erg door geïnspireerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het doet me, heel triest, denken aan een gedicht van Toon Hermans:

    Sterven doe je niet ineens,
    Maar af en toe een beetje,
    En alle beetjes die je stierf,
    't Is vreemd, maar die vergeet je,
    Het is je dikwijls zelfs ontgaan,
    Je zegt ik ben wat moe,
    Maar op een keer,
    Dan ben je aan je laatste beetje toe.

    Jeannet, jou ontgaat nog steeds niets. Waarschijnlijk leef je nog steeds zo bewust, omdát je weet dat je binnenkort 'aan je laatste beetje toe bent'.
    Hoewel, als ik dit blog lees (ik schreef al eerder dat ik je nu pas wat beter leer kennen), besef ik dat je altijd bewust en vol overgave geleefd hebt.
    Je zult dan ook nooit vergeten worden. Je laat iets waardevols achter voor je omgeving.
    Daar wil ik je graag mee feliciteren.

    BeantwoordenVerwijderen